Assistente.
Om haar taken goed te kunnen uitvoeren zal de assistente aanvullende vragen aan u stellen. Ook voor de assistente geldt het beroepsgeheim. Bij veel voorkomende, niet ernstige klachten kan de assistente u uitstekend adviseren. Uw huisarts heeft daarover afspraken met haar gemaakt. Veel van haar taken doet de assistente buiten de opbeltijden, met name in de middaguren. Het is dan ook mogelijk dat u, wanneer u in de middag belt, een boodschap te horen krijgt aan de telefoon. Voor spoedeisende hulp toetst u 1. Voor andere vragen dient u gebruik te maken van de gebruikelijke opbeltijden
- Herhaalrecepten
- Het meten van de bloeddruk
- aanstippen van wratten
- verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- hechtingen verwijderen
- zwangerschapstest
- urine onderzoek
- suikercontrole
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- vaccinaties
Praktijkondersteuning
Vivianne Peeters begeleidt patiënten met een chronisch lichamelijke aandoening, zoals diabetes, astma/ COPD, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Zij geeft voorlichting over het ziektebeeld, begeleidt de patiënt bij medicatiegebruik en veranderingen in de leefstijl en voert controleonderzoeken uit. Tevens begeleidt zij patiënten die willen stoppen met roken. Verder is zij betrokken bij de zorg voor kwetsbare ouderen in de praktijk. U kunt daarvoor via de assistente, een afspraak bij Vivianne Peeters inplannen.
Karlijn Pennings is de praktijkondersteunster GGZ. Zij begeleidt mensen met psychische problemen, die meer tijd nodig hebben dan de huisarts kan bieden. Zij kan u begeleiden of samen met u uitzoeken welke begeleiding bij u past.
De meeste patienten die bij de praktijkondersteuner komen zitten in een zorgprogramma waarover u meer informatie kunt vinden op www.pozob.nl. Of vraag bij de assistente/praktijkondersteuner voor meer informatie.
De praktijkondersteuners werken met een individueel zorgplan.
Wat is een Individueel Zorgplan (IZP) en wat staat daar in?
-
In een IZP staan de afspraken opgeschreven die u als patiënt samen met de praktijkondersteuner maakt.
-
Deze afspraken garanderen een zo goed mogelijke zorg voor u.
-
Als patiënt draagt u mede verantwoordelijkheid voor het nakomen van de afspraken. De praktijkondersteuner en huisarts dragen de medische eindverantwoordelijkheid.
-
In het IZP staan vooral afspraken over verandering van uw leefstijl en te behalen doelen en (meet)waarden (indien relevant).
-
In het IZP kunnen desgewenst ook doelen of afspraken worden opgenomen over de emotionele en sociale aspecten van uw (chronische) aandoening.
Voor wie is het individueel zorgplan?
De volgende mensen hebben baat bij het individueel zorgplan:
-
mensen met een chronische aandoening zoals diabetes, longziekte of hoge bloeddruk
-
mensen met psychische klachten, zoals somberheid, depressie, slapeloosheid of angst
-
ouderen
Allen ontvangen vaak langdurig zorg van de huisarts of praktijkondersteuner.
De doelen en activiteiten die in overleg met de zorgverlener worden bepaald, kunnen over een langere tijd worden gevolgd.
Waarom een individueel zorgplan?
-
Om concreet en inzichtelijk te maken wat voor u belangrijk is.
-
U krijgt zelf medeverantwoordelijkheid voor duidelijke doelen.
-
Door zelfmanagement werkt u actief mee aan uw eigen zorgproces.
Wat zijn de voordelen van zelfmanagement?
-
U gaat bewuster om met de behandeling van uw aandoening.
-
U bent bewuster van de psychische en sociale consequenties van uw aandoening.
-
U werkt zelf mee aan een zo prettig mogelijke leefstijl.
Het Individueel zorgplan is in samenwerking met zorggroep PoZoB ontwikkeld. Uw huisarts is lid van PoZoB, voor meer informatie zie: www.pozob.nl.