Veelgestelde vragen
Algemeen
Als u pijn heeft bij het plassen of heel vaak moet plassen, dan is het verstandig om uw urine te laten onderzoeken. Voor deze urine vangt u urine op uit het middengedeelte van de plas. Het urinemonster kunt u inleveren bij de assistente voor 10 uur in de ochtend. U bewaart uw urinemonster in een potje dat u op kunt halen bij de praktijk. Bewaar het urinemonster tot de tijd dat u het aflevert in de koelkast.
De huisarts kan niet altijd zomaar een verklaring schrijven, ook al wordt dit soms door verzekeraars/scholen/instellingen gevraagd.
Het komst steeds meer voor dat alternatieve artsen patiënten aanraden bloed te laten prikken via de huisarts. Wij gaan er echter van uit dat eenieder die iets aanvraagt zelf zijn beleid moet maken naar aanleiding van de uitslagen. Iemand die iets wil aanvragen moet dit dus zelf doen. De huisarts vraagt dus niet zomaar bloedonderzoek naar aanleiding van een bezoek aan de alternatieve arts aan. Ook omdat dit stoffen kunnen zijn waarvan de arts de uitslag niet kan interpreteren.
indien u geen vertrouwen meer heeft in uw eigen huisarts verdient het aanbeveling dit met uw huisarts te bespreken. Vaak zal het een misverstand betreffen, soms blijkt dat de huisarts en u niet bij elkaar passen. U kunt dan een andere huisarts zoeken. Wel hebben wij met de huisartsen in Waalre afgesproken dat u het eerst even zelf meldt bij uw "oude" huisarts voordat u zich in een andere praktijk inschrijft.
Rond oktober worden patiënten die in aanmerking komen voor een griepprik hiervoor uitgenodigd. De mensen die hiervoor in aanmerking komen zijn:
- Patiënten met afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen. Dit betreft patiënten met astma (indien er sprake is van onderhoudsbehandeling met inhalatiecorticosteroïden), COPD, longcarcinoom, antracosilicode, long brose, mucoviscidose, ernstige kyfoscoliose, status na longresectie, ademhalingsstoornissen door neurologische en andere aandoeningen.
- Patiënten met een chronische stoornis van de hartfunctie. Dit betreft aandoeningen die kunnen leiden tot hartfalen, zoals doorgemaakt hartinfarct, angina pectoris, ritmestoornissen, klepgebreken of chronische longstuwing.
- Patiënten met diabetes mellitus.
- Patiënten met een ernstige nierinsufficiëntie, leidend tot dialyse of niertransplantatie.
- Patiënten die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan.
- Patiënten die geïnfecteerd zijn met HIV.
- Kinderen en adolescenten in de leeftijd van 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicyclaten gebruiken.
- Patiënten met een verstandelijke beperking die wonen in intramurale voorzieningen.
- Patiënten van 60 jaar en ouder, inclusief mensen die voor 1 mei van het jaar volgend op de griepvaccinatie 60 jaar worden.
- Patiënten met een verminderde weerstand tegen infecties. Dit betreft bijvoorbeeld patiënten met levercirrose, (functionele) asplenie of een auto-immuunziekte met een verminderde weerstand, en patiënten die chemotherapie ondergaan of immuunsuppressieve (afweerverlagende) medicatie gebruiken.
De plaatsing van het spiraaltje kan alleen na afspraak met de huisarts. Wilt u een afspraak maken op het moment van de te verwachten menstruatie? De baarmoedermond staat dan wat meer open, en daarnaast is een zwangerschap dan ook uitgesloten. 1 uur voor plaatsing neemt u een ibuprofen 600 mg in (tenzij u overgevoelig bent voor ibuprofen). De plaatsing is dan wat minder gevoelig en de baarmoedermond kan wat ontspannen. Neemt u voor de zekerheid een maandverbandje of tampon mee. Bij een Mirena spiraal kunt u de eerste maanden nog wat onregelmatig bloedverlies hebben. Na 3 maanden wordt dit meestal minder. U kunt na 6 weken zelf controleren of het spiraal nog aanwezig is door vaginaal te voelen; voelt u geen staafje en wel draadjes (een soort vliegertouw) dan zit het Mirena spiraal nog goed. Voelt u wel een staafje en/of geen draadjes, maak dan even een afspraak. Mocht u risico hebben op een sexueel overdraagbare aandoening, dan is het raadzaam een SOA test van te voren uit te voeren.